De bibliotheekpas

blog bibliotheekpas boek versus app

Is het niet wat oubollig, een bibliotheekpas? Wij moeders moeten toch ook gewoon mee met de prentenboek app op je tablet of ipad? Het is tenslotte het tijdperk waarin je je kind een prentenboek voorleest vanuit een app. We kunnen maar beter aan deze nieuwe tijd gaan wennen.

Dat dacht ik dus toen ik een bon ontving waarin ik mijn pas geboren baby gratis mocht inschrijven bij de bibliotheek. Over die prentenboek apps gesproken, voor een paar euro kun je ze al kopen in de appstore. Ze zijn vaak heel interactief en er zitten leuke spelletjes bij. Wat ook fijn is, je hoeft geen stapels boeken meer mee te nemen op vakantie. Die auto is altijd net iets te klein als je aan het inladen ben.

Voor mij was de wereld van de apps erg nieuw. Wat me vaak bezig hield was wat is nu geschikt en leerzaam voor mijn kinderen. Dus avond na avond googlen naar wat geschikt is en wat niet voor baby’s, peuters en kleuters. Op digidreumes, kindonline en kindertabletportaal kwam ik leuke apps tegen. Na aanschaf van de meest educatieve apps, werd mij al heel snel duidelijk dat waar je kind interesse in heeft de leukste spelletjes worden voor hem of voor haar. Dat is bij ons op dit moment; Thomas de trein, Woezel en Pip en Jokie en Jet. Wat volgende maand zomaar weer anders kan zijn. Niets is zo veranderlijk als het weer, ehh een kind.

En toch… een prentenboek voorlezen via zo’n interactieve betaalde app doe ik niet heel vaak (lees nooit). Wat is er fijner dan voorlezen uit een groot prentenboek met je kind(eren) op de bank waarbij je om de beurt pagina’s kan omslaan. Een boek geeft herinneringen mee.

Toen ik namens het MAMAcafé de bibliotheekpas bij Bibliotheek Aanzet Hardinxveld in ontvangst nam, dacht ik:  “Ja, toch wel leuk! Zo heerlijk met je kinderen naar de bibliotheek, boekjes zoeken.” Ze hebben voorleesplekjes waar je al direct kan beginnen met voorlezen. Of je gaat naar het dinsdagmiddag voorleesuurtje. Geheel gratis en gegeven door bevlogen voorleesvrijwilligers. Zo kom je op een regenachtige dag toch nog es buiten met je kinders en je hebt ook nog eens een leuk praatje met die lieve dames van de bieb. Het voorleesuurtjes is niet het enige wat ze in de bibliotheek doen en aanbieden; koffiemomentjes, lezingen, filmavonden en nog veel meer. Je hoeft niet eens voor alles wat ze bieden lid te zijn. Maar mocht je interesse hebben; een basisabonnement kost 42,- euro per jaar. Dat is nog geen 3,50 euro per maand. Laat nou een leuke app ook vaak zoiets zijn in aanschafkosten.

Misschien sluit het ene het andere niet uit, maar versterkt het elkaar…

Lees ook het artikel in Het Kompas  van 1 maart 2017: Meer leden voor bibliotheek Hardinxveld

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*